október 26., vasárnap : Dömötör

kedvenc Add a kedvenceidhez!     Subscribe to TutitippekNews FeedSubscribe to TutitippekComments

Székelykáposzta

február 22, 2009  
kategória Receptek

SzékelykáposztaBár neve ellenére nem Erdélyből származik, hanem egy Székely nevű embernek és Petőfinek köszönhetjük az ételt és a nevét, nem változtat a tényen, hogy nagyon sokak kedvence a pörkölt és savanyú káposzta alapú székelykáposzta. Íme egy lehetséges recept változatokkal..

Hozzávalók:

  • ½ kg lapocka (vagy -comb)
  • 50-60 dkg savanyú káposzta
  • 1 fej hagyma
  • 1dl tejföl
  • 1 ek liszt
  • 1 púpozott tk pirospaprika
  • só, őrölt bors és őrölt köménymag
  • 1 babérlevél (elhagyható)
  • 1 ek olaj vagy sertészsír

Elkészítés

  1. A hagymát megpucoljuk, apróra vágjuk, az olajon megdinszteljük. Az edényt lehúzzuk a tűzről, megszórjuk a pirospaprikával, és rátesszük a kockára vágott húst. Lefedjük, és közepes tűzön pároljuk (ha szükséges, önthetünk alá kevés vizet).
  2. Ha a hús félig megpuhult, enyhén sózzuk, borsozzuk, megszórjuk az őrölt köménymaggal. Beterítjük a kézzel kicsavart savanyú káposztával, és annyi vízzel felöntjük, hogy épp ellepje a káposztát. Beletesszük a babérlevelet,  lefedjük, és addig főzzük, amíg a hús megpuhul.
  3. A lisztet keverjük el a tejföllel, habarjuk be vele a káposztát.
  4. A végén ízlés szerint még fűszerezhetjük. Tálaljuk friss kenyérrel.

Változatok

  • A habarás elhagyható, tálalhatjuk a megfőtt étel csupán néhány kanál tejföllel meglocsolva.
  • Tehetünk a pörköltbe 1 ek paradicsompürét is.
  • Készíthetjük az étel zsírosan is, ezt azt jelenti, hogy a lapocka (vagy a soványabb comb) helyett kicsontozott és kockára vágott csülköt, vagy bőrös malachúst használunk.
  • Gyakran füstölt kolbásszal vagy füstölt hússal is gazdagítják az ételt.
  • A káposzta-hús aránya változtatható, sőt akár hústalan székelykáposztát is készíthetünk. Ha a (húsmentes) káposztára a főzés vége előtt 2-3 evőkanál lisztet szórunk, alaposan elkeverjük, ízletes hústalan székelykáposzta lesz belőle.

Tippek

  • A nyers savanyú káposztát feltétlenül kóstoljuk meg felhasználás előtt. A jó minőségű (hordós) káposzta különösebb kezelést nem igényel, és minden szükséges fűszert tartalmaz. Ha viszont túl savanyú, öblítsük át vízzel, és úgy csavarjuk ki. Ha nem elég ízletes, adjunk az ételhez kevés mustármagot, borókabogyót, egész fekete borsot.
  • A savanyú káposzta nem csak ízletes, de nagyon egészséges is. Megvásárolhatjuk például piacon, zöldségesnél, élelmiszerüzletekben, de házilag is elkészíthető. Számtalan étel elkészítéséhez használhatjuk: töltött káposzta, savanyú káposzta leves, stb., de ehetjük nyersen magában, vagy reszelt sárgarépával salátaként is. Sokan diétázáshoz is használják, ugyanis zsírégető, tisztító hatású, magas vitamintartalma, ugyanakkor alacsony kalóriájú és olcsó is.
  • Hűtőszekrényben több napig is eláll az étel, kiválóan melegíthető, de le is fagyasztható.
  • A fenti adag székelykáposzta 4 főre elegendő. További házias ételek>>

           Email            Címoldal           

Jelenleg nem lehet hozzászólni .