September 15., Monday : Enikő & Melitta

kedvenc Add a kedvenceidhez!     Subscribe to TutitippekNews FeedSubscribe to TutitippekComments

Szilveszteri receptek

December 26, 2008  
kategória Receptek, Ünnepek, Vendégvárás

Szilveszteri receptekAkár szűk körben, akár nagyobb társasággal, esetleg igazi házibuli keretében töltjük is a szilvesztert, általában az alkalomhoz illő ételekkel készülünk. Ha csak néhány főre kell főzni, a dolog nem bonyolult. Ha azonban nagyobb társaságra, érdemes olyan szilveszteri receptekkel készülni, amelyek a vendéglátó dolgát is egyszerűvé teszik..

Ha bármilyen, a szokásostól eltérő (4+ fő) létszámra készülünk szilveszterkor, válasszunk olyan ételeket, amelyek egyszerűen, gyorsan, és előre elkészíthetők, vagy szinte teljes egészében előkészíthetők és laktatók. Készülhetünk hagyományos ételekkel, de akár újszerűvel is, a lényeg, hogy a vendéglátó is tudja élvezni az estét, legyen elegendő idő az előkészületekre, és pihenésre is a várhatóan hosszúra nyúló éjszaka előtt.

A tipikus magyar szilveszteri ételek valamelyike garantáltan megjelenik minden család asztalán. Ilyen lehet a virsli, valamilyen lencsés étel, bőrös sült malac, kocsonya, korhelyleves a másnapra. A bulizáshoz és nagyobb létszám esetében a legegyszerűbb óriási adag virslit (debrecenit) vásárolni, péksütemény mellett esetleg néhány salátával (franciasaláta, krumplisaláta, majonézes kukoricasaláta) kiegészíteni. A saláták már akár előző nap is elkészíthetők, sőt, jót is tesz az ízeknek egy kis idő. Egy nagy tál gazdag lencseleves éjfél után újult erővel látja el mindazokat, akik alig várják a buli folytatását, immár az újesztendőben. Alapvetően tartsuk szem előtt nagyobb (8+) fős társaságnál, hogy olyan ételekkel készüljünk, amelyek könnyen előkészíthetők, laktatók, és ki is tálalhatók büféasztalra, nem kell hozzá sok evőeszköz, tányér, elegendő mondjuk szalvéta, állva is fogyaszthatók. Így kifejezetten alkalmasak ilyen célokra az egyszerű és laktató saláták és szendvicsek, továbbá egytálételek.  Mindez kiegészítve néhány parti falattal, szilveszteri süteménnyel, persze sok-sok itallal, és máris kezdődhez a buli! Egyszerű parti falatok>>

Ha kisebb létszámra készülünk, kiváló lehet indításnak egy raclette, vagy fondü. Valamivel drágább és egyben ünnepibb étellel is készülhetünk. Ezekre is igaz, hogy előkészíthetők és kiadósak. Ebben az esetben is készülhetünk a későbbi órákra lencseétellel, vagy virslivel, és természetesen sós és édes aprósüteményekkel. Egyszerű vendégváró ételek>>

Létszámtól független, de különösen nagyobb társaság esetében érdemes figyelni a következőkre:

  • Előre szerezzük be az alapanyagokat, semmi esetre sem az utolsó napon. Ezt sokszor elhanyagoljuk, ez az oka a 31-i rohamnak a boltokban, piacon. Érdemes ezt elkerülni, sok bosszúságtól ment meg minket.
  • Már előző nap(okban) készítsünk elő mindent, amit lehet. Így szilveszter napja nem lesz olyan stresszes.
  • Bizonyos ételeket akár megrendelhetünk étteremben, hentesnél, delikátesz üzletekben. Ez lehet kocsonya, hidegtál, disznótoros, vagy egy nagy adag töltött káposzta is.
  • Ne essünk túlzásba a beszerzésnél, mennyiségek tervezésénél, de legyen tartalék is. Ha nem vagyunk hozzászokva nagy társasághoz, nem biztos, hogy jól mérjük fel az igényeket. Erre az esetre legyen tartalékban pl. gyorsan megsüthető péksütemény, mélyfagyasztott pizza, rágcsálnivalók.
  • Ne bonyolítsuk túl az ételeket sem. A lényeg, hogy lehetőség szerint szilveszteri jellegű és elegendő mennyiség legyen, hogy mindenkinek jusson, és az alkohol kezelhetővé váljon. Akár egy nagy kerek sajt is kerülhet a büféasztalra. Megvesszük, egy késsel feltálaljuk, és mindenki ízlés szerint vághat belőle.
  • A vendégeket nyugodtan kérjük meg, hogy szintén járuljanak hozzá a büféasztal feltöltéséhez. Ezzel kapcsolatosan ajánlott a vendéglátónak a kezdeményezést és szervezést kézbe venni és irányítani, hogy változatos is legyen a büfé. Ajánljunk fel több lehetőséget, hogy a vendégek ki tudják választani a számukra legegyszerűbben elkészíthetőt, illetve amit különösen finoman tudnak elkészíteni.
  • Tálaláshoz, önkiszolgáláshoz legyen minden előkészítve. Itt kivételesen nem annyira fontos valamennyi előírás és etikett szabály betartása, a lényeg, hogy minél kevesebb felhajtással és kosszal járjon. A tűzhelyen melegedő leves vagy pörkölt mellé készítsünk ki tányérokat, így mindenki kiszolgálhatja magát. Szilveszteri buli tippek>>
  • Legyenek a másnaposság tüneteit enyhítő ételek is, pl. heringtatár, vagy -saláta, korhelyleves.
  • Ha szerencsénk van, és jól kalkuláltunk, marad elegendő étel a másnapra is, így pihenni is tudunk. Maradékok felhasználása>>

           Email            Címoldal           

Jelenleg nem lehet hozzászólni .