augusztus 27., szerda : Gáspár

kedvenc Add a kedvenceidhez!     Subscribe to TutitippekNews FeedSubscribe to TutitippekComments

Tejfölös krumplileves

március 5, 2010  
kategória Egyszerű, Receptek

Tejfölös krumplilevesA tejfölös krumplileves kitünő példa arra, hogy ami olcsó és egyszerű, bizony sokszor nagyon finom is. A leveshez a krumplin és fűszereken kívül csak tejföl szükséges, egyszerűen elkészíthető és kiadós. Készíthetünk belőle azonban kolbászos változatokat is..

Hozzávalók:

  • 50 dkg krumpli
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 babérlevél
  • 1 doboz tejföl
  • 1 ek liszt
  • 1 ek olaj
  • 1 kk pirospaprika
  • szárított majoránna

Elkészítés:

  1. A krumplit megtisztítjuk és apró kockákra vágjuk. A fokhagymával és a babérlevéllel együtt annyi vízben, amennyi jól ellepi, feltesszük főzni. Enyhén sózzuk.
  2. Ha a krumpli megpuhult, a babérlevelet és a fokhagymát kivesszük. A tejfölt a liszttel mini kézi habverővel elkeverjük, kb. 1,5 dl vízzel higítjuk és a leveshez öntjük. A levest összeforraljuk.
  3. Az olajat egy leveses merőkanálba öntjük, amely alját a levesbe lógatjuk, így az olaj kissé átmelegszik. Beleszórjuk a pirospaprikát, alaposan összekeverjük és a levesbe öntjük.
  4. Végül a levest ízlés szerinti sóval, valamint kevés morzsolt majorannával fűszerezzük.

Változatok

  • Virslis: a levesbe tehetünk (a főzési idő végén) vékony karikákra vágott virslit.
  • Szalonnás-debrecenis: a csíkokra vágott szalonna zsírját kevés olajon süssük ki, pirítsuk meg benne a vékony karikára vágott debrecenit, ehhez adjuk a krumplit, és az egészet öntsük fel vízzel. Ezután járjunk el a fenti recept szerint. Ennél a változatnál a fűszeres kolbász miatt a külön fűszerezés fokhagymával, pirospaprikával nem szükséges.
  • Zöldfűszerek: majoránna helyett használható kapor vagy zöldpetrezselyem is. Zöldfűszerek>>

Tippek:

  • Ha a krumpliból valamennyit pürésítünk, a leves megfelelő konzisztenciája lisztes habarás nélkül (azaz csak tejföllel) is elérhető, így egészségesebb lesz a levesünk.
  • A pirospaprikás ízesítés elhagyható, ugyanakkor a piros „olajszemek” nagyon étvágygerjesztő hatásúak.
  • A fokhagyma könnyen kihalászható a levesből, ha egy fogpiszkálóra szúrva tesszük bele.
  • Sokan fogyasztják a tejfölös krumplilevest kifőtt tésztával (természetesen házilag gyúrt tésztával az igazi!)
  • A tejfölös krumplileves talán “menzás” étel, de finoman elkészítve nagyon finom.

Kapcsolatos cikkek:

           Email            Címoldal           

Egy hozzászólás

  1. 1) Most készitettem el eszt a fantasztikus leveskét nagyon finom es gyorsan elkészul Koszonom a receptett :)