October 08., Thursday : Koppány

kedvenc Add a kedvenceidhez!     Subscribe to TutitippekNews FeedSubscribe to TutitippekComments

Tejszín

Egyik gyakran használt tejtermék főzés és sütés során a tejszín. Több fajtája létezik, felhasználhatjuk hidegen habbá verve, de melegítve szószok készítéséhez is..

Tejszínek

Az ún. teljes tej szétválasztható fölözött tejre és tejszínre. A fölözés lehet természetes (ha a tejet állni hagyjuk a tej felszínére kiülepszik a zsírja), illetve történhet géppel (centrifugálással) vagy melegítéssel. A tejszín íze édeskés, fajtától függően zsírtartalma széles skálán (10-60%) mozog. Ez a zsírtartalom befolyásolja a felhasználási lehetőségeket is. Hazánkban alapvetően 10-30% közötti zsírtartalmú tejszínek kerülnek forgalomba. A leggyakrabban használt tejszín termékek:

 • Kávétejszín: A legsoványabb (esetleg 7,5, de jellemzően 10-12 %) zsírtartalmú tejszín, kávéhoz fogyasztjuk, de tortabevonatok készítéséhez is használható.
 • Főzőtejszín: alapvetően főzéshez használható, bírja a hevítést. Már 10% zsírtartalom változatban is megvásárolható, de jellemzően 20%-os zsírtartalmú. Felhasználhatjuk mártások, levesek, főzelékek készítéséhez. Állaga sűrű, így ideális sűrítésre, habarásra is.
 • Habtejszín: általában édességek készítéséhez, illetve cukrozott formában habként használt változat. 30% és annál magasabb zsírtartalom már alkalmassá teszi a tejszínt arra, hogy habbá verjük. A forgalomba kerülő habtejszínek zsírtartalma általában 30%. Felverést igénylő habtejszín mellett egyéb tejszínhab alternatívák is léteznek. Tejszínhab>>
 • Növényi tejszín: koleszterinre figyelők számára tejszín alternatíva, amely tejzsír helyett hidrogénezett növényi zsírt tartalmaz. Létezik főző, illetve hab (cukrászkrém) változata is.
 • Egyéb változatok: bio és laktózmentes termékeket is vásárolhatunk. A créme fraîche (tejszínes tejföl) zsírtartalma min. 30%. Creme double-ről (dupla tejszínről) 40% zsírtartalom felett beszélünk. Utóbbi kettő sajnos hazánkban jelenleg nem vagy nehezen szerezhető be.

Tejszín vásárlása és tárolása

A főzőtejszín általában ultramagas hőmérsékleten hőkezelt, azaz bontatlan állapotban hűtés nélkül is hosszabb ideig eltartható. Zsírtartalmát illetően különböző változatok is vannak: 10, 15, 18, 20%. A műanyag üveges változat kifejezetten praktikus, mivel visszazárható (ezek általában „light” változatok). A habtejszín lehet hőkezelt, illetve „féltartós”. Utóbbi esetben pár hétig tartható el hűtőszekrényben tárolva. A kávétejszín megvásárolható mini/adagolt, illetve kisüveges kivitelben. Minden termék esetében igaz, hogy a hőkezelt változatokat is (!) tároljuk felbontás után hűtőszekrényben és mihamarabb használjuk fel. Tudatos vásárlás jegyében tejszín vásárlása során is ügyeljünk továbbá az összetételre, így állományjavítók, tartósítószerek, stabilizátor, cukor!

Tejszín felhasználása

A tejszínt sokféle édes és sós, meleg és hideg étel készítéséhez használhatjuk fel. A főzőtejszín elsősorban (krém)levesek, (tészta)szószok és mártások, főzelékek, egytálételek, felfújtak, köretek készítéséhez ideális. A habtejszín alapvetően édességek, de akár salátaöntetek készítéséhez is felhasználható. Főzőtejszín nem verhető habbá, így habtejszín helyettesítésére nem alkalmas. Habtejszínnel adott esetben helyettesíthetünk főzőtejszínt.

A következő tejszínes receptek listában néhány kevésbé szokványos receptet válogattunk ki a sok tejszínt felhasználó recept közül.

Tejszínes receptek

Kapcsolatos cikkek:

           Email            Címoldal           

5 hozzászólás

 1. 1) Növényi tejszínekkel kapcsolatosan néhány tapasztalat és tipp:

  1, Nem minden növényi tejszín hidrogénezett – a bio termékek általában nem azok. Azonban szinte lehetetlen olyat vásárolni, ami ne lenne édesítve. Így többségük nem alkalmas sós ételekhez.
  2, Nem igazán helyettesítik jól a tejszínt – bár édességekben (pl muffin, gyümölcshabok és krémek, tortabevonó krémek, palacsinta) jól viselkednek – de főzelékek, levesek habarására alkalmatlanok, mert könnyen összefutnak (tejként is például kávéba töltve)
  3, Mindegyiknek van egy jellegzetes íze, ami sajnos nem mindenkinek ízlik. A rizstejszín a legsemlegesebb, azt viszont nem szabad 5 éves kor alatt fogyasztani!
  4, Ha egészséges étrendet követünk, jobban járunk kecske vagy juh tejtermékekkel, bár ezek nem alkalmasak vegán étrendbe, és persze tejfehérjére allergiások sem fogyaszthatják, továbbá ezeknek is jellegzetes ízük van. Diétázók számára levesekhez, főzelékekhez, mártásokhoz és szószokhoz ideális a görög joghurt – kissé sűrűbb, mint a tejszín, de legalább nincs mellékíze.

 2. 2) Csak a pontosítás végett; laktózmentes tejszín már létezik és a legtöbb supermarketben már kapható is, a termékcsalád többi tagjával együtt.

 3. 3) A tejmentes nem ugyanaz, mint a laktózmentes. A tejallergia tejfehérjére való allergiát jelent. A laktóz-érzékenység az más – ebben az emberiség túlnyomó többsége szenved (sokan tudatlanul, mert nem súlyosak a tünetek). Továbbá a laktózmentes nem vegán, így ők sem fogyaszthatják.

 4. 4) MMMMMMNMMNMN

 5. 5) Hogy lehet simán tejszin habott készítení??