augusztus 29., péntek : Beatrix & Erna

kedvenc Add a kedvenceidhez!     Subscribe to TutitippekNews FeedSubscribe to TutitippekComments

Tojás tippek

március 13, 2008  
kategória Alapanyagok, Egyszerű, Receptek

TojásAz alapanyagok és tippek sorozatunk következő főszereplője a tojás. Nehéz elképzelni a mindennapi sütést és főzést tojás nélkül. Nem bonyolódunk bele a mi volt előbb, a tyúk vagy a tojás problematikába, de tény, hogy a tojás az emberiség kezdete óta az egyik legjelentősebb  és legolcsóbb táplálékforrásunk, amit egész évben könnyű beszerezni. Tárolása kamrában, hűtőszekrényben javasolt, használat előtt érdemes meleg vízzel lemosni, és ne feledkezzünk meg arról, hogy szavatossága is van. Ha tehetjük, vásároljunk bio vagy tanyasi tojást..

Tojás szerepe a táplálkozásban

A tojás tápértéke nagyon magas, hiszen minden tápanyagot tartalmaz, amelyre egy kiscsibének szüksége van. Kimondottan magas a fehérje tartalma – 5.5 g tojásonként, és a kolin tartalma, amelyet az “agy vitaminjának” is neveznek, mert segíti az agy és az idegrendszer működését . A tojás kiváló A-, B2-, K-, D vitamin forrás, javítja a látásunkat, a memóriánkat, és állítólag még a fogyást is serkenti! Ugyan koleszterint is tartalmaz (csakis a tojássárgája!),  de legújabb kutatások szerint a tojás nem emeli a koleszterin szintet annyira, mint korábban gondolták – sőt , inkább stabilizálja. Így a rendszeres (napi 1-2) tojásfogyasztás kimondottan ajánlott a táplálkozási szakértők szerint.

Tojás felhasználása

A tojást felhasználhatjuk nyersen, főzve, sütve. Készíthetünk belőle hideg, vagy meleg ételeket. Lehet főszerepe egy étel elkészítésénél, de lehet kiegészítés, töltelék vagy dekoráció, gazdagíthat egy ételt, vagy akár hozzájárulhat az ételek elkészítéséhez olyan módon, hogy tojás hozzáadásával a tészta, krém vagy massza összeáll, tésztát megvéd sütéskor az elégéstől, stb.

  • A tojást nyersen általában főzéshez használjuk, nem közvetlen fogyasztásra. Nyersen alapvető feladata a tojásnak, hogy az ételek összeállítását segítse elő, azaz masszát képezhetünk különböző állagú alapanyagokból. Azonban, nyers tojást használunk és így is fogyasztjuk például a tatár beefsteaket, majonézet, a tiramisu krémet. Ilyenkor különösen fontos, hogy ügyeljünk a tojás minőségére és frissességére. Nyers tojás szükséges a süteményekhez, krémekhez, de a darált hús alapú masszák, vagy házi tészták, levesbetétek készítéséhez is. Nyers tojással kenjük meg továbbá a leveles tészta tetejét sütéskor, illetve összeragaszthatunk vele tészta széleket. A nem kifejezetten egészséges, ám örök kedvenc rántott ételek bundájának elkészítéséhez is felvert tojást használunk. Említsük meg külön a süteményeket, édességeket. Ezekhez a tojás szinte elengedhetetlen. Sütemény és édesség receptek>>
  • Főzve a tojás általában közvetlen fogyasztásra kerül, ennek különböző formája lehetséges. A hideg főtt tojás nagyon praktikus táplálék például kirándulásra, piknikre. Néha egy tojáskarikákkal megrakott vajas kenyérnél nincs is finomabb, de a szendvicsek egyéb fajtáiban is használható. A tojáskrémmel, tonhalas krémmel, krémsajttal töltött tojást, vagy a legismertebb kaszinótojást majonézes francia salátával mindig szívesen fogyasztjuk, büféasztalon gyakran megtalálható. Szendvicskrémekbe kerülhet a tojás nyersen, de akár főtt és apróra vágott vagy reszelt formában is. A keményre főtt tojás különösen alkalmas szeletelésre és dekorálásra, valamint ételek táplálóvá tételére. Ilyen formában gyakran kerül zöldséggel, hússal, tésztával készülő egytálételekbe is. A lágy tojás inkább egy ünnepi reggeli vagy gyors vacsora része lehet. Az ecetes vízben készülő buggyantott tojás nem csak főzelékek feltéte lehet, de szendvicsekhez, salátákhoz is kiváló kiegészítő. Saláták esetében legtöbbször kiegészítő vagy dekorációs szerepe van a tojásnak, így nagyon ízletes és gyors vacsora például a zöldsaláta kedvenc saláta öntetünkkel és reszelt főtt sajttal. Egyszerű saláták>>
  • Sütve a tojást számtalan verzióban elkészíthetjük. A rántottát különböző variációban készíthetjük, hagymával, szalonnakockákkal, karikára vágott csípős kolbásszal. A nemzetközi konyha termékei, mint omlett, tortilla, frittata is kedveltek, hiszen ízletes és gyors vacsorának, de ünnepi reggelinek is tökéletesek. Ne feledkezzünk meg a nagyon egyszerűen elkészíthető tükörtojásról sem.
  • A tojás nem utolsó sorban italok készítéséhez is használható, elsősorban alkoholos italokhoz, így likőrök vagy koktélok készítéséhez.

A tojást kerülni szándékozók számára jó hír, hogy létezik világ a tojáson túl is, azaz tojás nélkül készülő tészták, sütemények és édességek. A Tutitipp receptek között sok tojásmentes recept közül lehet válogatni. 

Ünnepek

Alapvetően tyúktojást használunk a főzéshez, és leginkább ezt fogyasztunk. Ünnepi alkalmakkor asztalunkra kerülhet azonban a különlegességnek számító fürjtojás is, pl. heringtatár fürjtojással. Ha már az ünnepeknél tartunk ne feledkezzünk el a tojás igazi szezonjáról, a húsvétról sem. Húsvétkor a piros vagy hímes tojáson kívül dekorációként, és természetesen főzési alapanyagként is élvezhetük a tojást. Húsvéti tojás>>

További tojás receptek>>

Egyéb hasznos tojás tippek:

  • Felhasználás előtt a tojásokat meleg folyó vízzel alaposan mossuk meg.
  • A gyakran felesleges tojásfehérje adagokban lefagyasztható. Maradék tojássárgája olajjal vagy vízzel légmentesen befedve, lezárt edényben, hűtőszekrényben korlátozott ideig tárolható.
  • A ruhára került tojássárgáját hagyjuk megszáradni, utána könnyen lekaparható.
  • Ha két tojás közül nem tudjuk eldönteni, melyik főtt, melyik nem, forgassuk meg őket a tengelyük körül. A főtt gyorsabban forog.
  • A szalmonella fertőzés megelőzéséhez néhány alapvető konyhahigiéniai szabályt be kell tartani. Ha kétség merülne fel a szakszerű tárolás és feldolgozás miatt, ne fogyasszunk nyers tojás tartalmú ételt.
  • A főtt tojás könnyen meghámozható, ha a főzés után rögtön hideg vízzel leöblítjük. Főzéskor ügyeljünk arra, hogy a héj ne repedjen meg.
  • A záptojás szaga feltöréskor érezhetően büdös. Dobjuk azonnal ki!
  • A friss tojás leül egy vízzel teli edény aljára, míg a nem friss lebeg.
  • A tojásfehérje felverésénél a fehérjéhez adhatunk csipetnyi sót, ez térfogatnövelő hatású. Ügyeljünk továbbá arra,  hogy sárgája (vagy zsiradék) ne kerüljön bele. Tojásfehérje tippek>>
  • Vásárlásnál lehetőleg dobozos tojást vásároljunk, ez könnyebben szállítható. Ellenőrizzük vásárlás előtt, hogy valamennyi tojás ép a dobozba. Ha repedt, szennyezett vagy sérült tojást találunk, azonnal vegyük ki.
  • A tojások szavatossága a tojás dobozon feltüntetésre kerül, egyébként 2-3 hét.
  • Különböző méretű tojások vannak (S,M,L), leggyakrabban a közepes méretű tojást használjuk és vásároljuk, a receptek is általában ezekre vonatkoznak.
  • Egyéb alapanyagok és tippek>>

           Email            Címoldal           

Jelenleg nem lehet hozzászólni .