July 26., Saturday : Anikó & Anna

kedvenc Add a kedvenceidhez!     Subscribe to TutitippekNews FeedSubscribe to TutitippekComments

Tojássaláta

March 21, 2009  
kategória Egyszerű, Parti, Receptek

TojássalátaKedvelt hidegkonyhai és parti étel a tojássaláta. Bár a legismertebb és leggyakrabban fogyasztott a majonézes tojássaláta, szeretnénk egy kis ízelítőt adni a következőkben receptekkel és tippekkel abból, hogy a tojássaláta ennél sokkal változatosabb is lehet..

A tojássaláta alapja általában a megtisztított keményre főtt tojás, amelyet egyéb kiegészítőkkel gazdagít(hat)unk, és különféle öntettel tálalunk. Íme néhány klasszikus és különleges tojássaláta recept..

Majonézes tojássaláta

  • Hozzávalók: 6 db keményre főtt tojás, ízlés szerint majonéz, tejföl vagy joghurt, só, mustár, citromlé, őrölt bors, esetleg apróra vágott zöldfűszerek
  • Elkészítés: az öntet hozzávalóit keverjük el. A felszeletelt, vagy negyedekre vágott tojást az öntettel leöntjük, vagy hígabb majonézes öntettel (ha szükséges higítás pl. ecetes uborkalével, vízzel) óvatosan összekeverjük.
  • Tipp: az öntet ne legyen túl kevés, de túl sok se, épp elegendő ahhoz, hogy jól bevonja a tojásdarabokat vagy szeleteket.

Pikáns tojássaláta

  • Hozzávalók: 6 db keményre főtt tojás, 1 db ecetes uborka, 1 ek kapribogyó, 3 db paradicsom, ecetes-olajos öntet apróra vágott hagymával
  • Elkészítés: a tojásokat és a paradicsomot felszeleteljük, az uborkát és a kapribogyót apróra vágjuk. Az öntetet összeállítjuk és elkeverjük a hagymával. Tányérra tesszük a tojás és paradicsom karikákat, rászórjuk az uborka és kapribogyó darabokat, lelocsoljuk a hagymás öntettel.
  • Tipp: tálalhatjuk sonkával is.

Húsvéti tojássaláta

  • Hozzávalók: 6 db keményre főtt tojás, koktélparadicsom, újhagyma, öntet sonka főzőlé, továbbá mustár és reszelt friss torma keverékéből, só, őrölt bors.
  • Elkészítés: a tojásokat vágjuk kockára, az újhagymát szeletekre, a koktélparadicsomot negyedekbe. A fűszerezett öntettel öntsük le, és óvatosan keverjük össze.
  • Tálalás: felszeletelt húsvéti sonka mellé.

Mimóza tojássaláta

  • Hozzávalók: 4 alma, 1 citrom leve, 15 dkg sajt, 1 dl majonéz, 1 dl tejföl, 2 csokor újhagyma, 6 keményre főtt tojás, zöldsaláta levél, só, bors
  • Elkészítés: az almákat meghámozzuk, lereszeljük, a citrom levével megöntözzük. Hozzáadjuk a nagylyukú reszelőn lereszelt sajtot, a majonézt, tejfölt, sót és borsot. A hagymát felkarikázzuk. 2 tojásfehérjét kislyukú reszelőn lereszelünk, a sajtos-almás-majonézes krémhez adjuk. A sárgákat díszítéshez félretesszük. A maradék 4 tojást karikákra vágjuk. Egy mély salátás tálat kibélelünk salátalevelekkel. Bevonjuk a krém 1/3-val, tojáskarikákkal befedjük és hagymakarikákkal megszórjuk, majd újabb krém, újabb tojás és hagymakarika. Tetejét a maradék krémmel befedjük. A két tojássárgáját a krém tetejére reszeljük. Alufóliával lefedjük és pár órára hűtőszekrénybe tesszük.
  • Tipp: kiváló parti saláta!

Tojássaláta gazdagon

  • Alap hozzávaló: 4 keményre főtt tojás (negyedelve)
  • Gazdagításhoz: konzerv tonhal, paradicsom, avokádó, újhagyma, lilahagyma, grillezett zöldségek, spárga, burgonya, főtt sonka, sült bacon kocka, retek, keménysajt, zöldfűszerek, galambbegy (madár) saláta, jégsaláta, csíra, stb. Ezekből tetszés szerintieket kiválasztunk, megfelelő méretűre szeleteljuk vagy daraboljuk.
  • Öntet variációk: joghurtos-majonézes öntet, ecetes-olajos öntet, zöldfűszeres túrókrémmel vagy krémsajttal ízesített könnyű mustáros majonézes öntet, esetleg remulád mártás, stb.
  • Elkészítés: a saláta hozzávalóit elkeverjük a kiválasztott öntettel. Végén óvatosan belekeverjük a tojásokat (vagy csak a saláta tetején elosztjuk), megszórjuk zöldfűszerekkel.
  • Tipp: a tojás mellé a gazdagításhoz max. 4-5 alapot válasszunk ki, a jóból is megárt a sok! A tojássaláta gazdagon akár főétel is lehet.

Néhány nem szokványos hozzávalóval, tálalási móddal, és kivételesen nem keményre főtt tojással egészen különleges tojássalátákat is készíthetünk. Íme!

Tojássaláta uborkával és zsázsával

  • Hozzávalók: 6 db keményre főtt tojás, 1 kígyóuborka, 4 db újhagyma, könnyű joghurtos-majonézes öntet ízesítve (lásd majonézes tojássaláta), 1 doboz zsázsa (vagy ízlés szerinti csíra)
  • Elkészítés: az uborkát meghámozzuk, kettévágjuk, a magokat kiskanállal kikaparjuk, és az uborkát apró kockára vágjuk. Az újhagymát felkarikázzuk, a tojást nagyobb darabokra vágjuk. A zsázsát kissé felaprítjuk (keveset tegyünk félre dekorációként). Az uborkát, hagymát, zsázsát és a tojást az öntettel elkeverjük. Tetejét a maradék zsázsával, esetleg főtt tojással dekoráljuk.
  • Tálalás: alacsony vizes poharakban, vagy kisebb tálakban, csészékben!

Bundázott tojás zöldsalátával

  • Bundázott tojás zöldsalátávalHozzávalók: 4 db 4 percig főtt tojás, liszt-tojás-zsemlemorzsa a bundázáshoz, olaj a sütéshez, 1 csomag madársaláta, 8 szelet bacon, az öntethez olívaolaj, balzsamecet, mustár, só
  • Elkészítés: a meghámozott főtt tojásokat lisztbe, tojásba, majd zsemlemorzsába forgatjuk, és olajban aranybarnára sütjük. Papír kéztörlőn lecsepegtetjük. Az öntetet a hozzávalókkal elkészítjük. A bacont vékony csíkokra vágjuk és serpenyőben a zsiradékát  kisütjük. A zöldsalátát elkeverjük a szalonna csíkokkal és az öntettel. A bundázott tojással tálaljuk.
  • Tálalás: tálaljuk kiadagolva, lehetőleg dekoratív talpas poharakban, kelyhekben.
  • Tipp: készíthetjük bacon helyett apróra vágott főtt sonkával, vagy füstölt lazaccal is, a bundázott tojás helyett tálalhatjuk posírozott tojással is.

Tippek:

  • A receptek kb. 4 főre szólnak előételként (kivéve tojássaláta gazdagon).
  • Tálaljuk a salátákat friss péksüteménnyel. Különösen jól passzolnak a magos, rozslisztből készült péksütemények.
  • A főtt tojás kényes, könnyen törik, ezért csak a végén, óvatosan keverjük a salátákba, vagy tegyük csak a saláták tetejére.
  • A joghurttal gazdagított majonéz nem csak hígabb lesz, így könnyebben elkeverhető a salátában, de „lighttá” is teszi az öntetet. Aki idegenkedik a  gondolattól, használjon joghurt és tejföl keveréket. Az öntet hozzávalóit mini kézi haberővel alaposan keverjük össze. Ízesítéshez használhatunk (csípős) mustárt, citrom levét, fokhagymát, sót, borsot, cukrot, esetleg chilit, pestot.
  • Ha megbízható forrású friss tojásunk van, készítsünk házi majonézt! Így még ízletesebb lesz az öntet.

Kapcsolatos cikkek

           Email            Címoldal           

2 hozzászólás

  1. 1) Hogy tudnák egyszerüen és gyorsan le adni a hasamból ?

  2. 2) Napi 100/200 felüléssel!