október 23., csütörtök : Gyöngyi

kedvenc Add a kedvenceidhez!     Subscribe to TutitippekNews FeedSubscribe to TutitippekComments

Tökfőzelék

február 18, 2008  
kategória Egészséges, Egyszerű, Gyerekeknek, Receptek

A tökfőzelék azon ételek egyike, amit vagy imád vagy utál az ember. A gyerekek kedvencének sem nevezhető – ennek ellenére gyakori az óvodai és iskolai ebéd menün. A tök – magas C-vitamin, folsav, béta-karotin és rost tartalma miatt – egy nagyon egészséges zöldség, amely a pénztárcánkat sem terheli meg..

Mivel a tökfőzelék egy egészséges és könnyen elkészíthető étel, a legtöbb anyukának van egy bevált receptje, mire a gyerekek iskolásak lesznek. Az alábbi  tökfőzelék recept egy még egészségesebb változat, s mivel nem igényel rántást, így lisztérzékenyeknek, low-carb diétázóknak és babaételként is kiváló.

Hozzávalók
  • 1 közepes tök (kb 1.5 kg)
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 2 dl tejföl vagy görög joghurt
  • 1 ek olíva olaj
  • kapor
  • ecet ( vagy citromlé)
  • fél zöldségleves kocka (vagy 1 tk bio ételízesítő)
  • 1 babérlevél

Elkészítés

  1. Mossuk meg a tököt, hámozzuk meg, majd vágjuk ketté. A magjait kaparjuk ki, a húsát gyaluljuk le. A gyalult tököt sózzuk meg és hagyjuk állni 15-20 percig.
  2. Közben a hagymát vágjuk apróra, a kaprot vagdaljuk össze.
  3. Két kézzel nyomjuk ki a gyalult tökből a nedvességet.
  4. A hagymát pároljuk üvegesre az olajban, majd adjuk hozzá a kapor felét. Fonnyasszuk tovább 1-2 percig, majd adjuk hozzá a tököt.
  5. Engedjük fel kevés vízzel (éppen, hogy a tököt elfedje ), adjuk hozzá a leveskockát és a babér levelet. Pároljuk kb 15 percig – ha szükséges, adjunk hozzá vizet.
  6. Amikor a tök megpuhult, adjuk hozzá a tejfölt, majd ízesítsük kevés ecettel és adjuk hozzá a maradék kaprot.

Tippek

  • Ha túl hígra sikerült a főzelék, kézi turmixszal sűrítsük be.
  • A gyalult tökhöz adhatunk egy kávéskanálnyi ecetet is, amíg a sóban áll.
  • A tökfőzelék egy egészséges főzelék, de még egészségesebbé tehetjük, ha csökkentett nátriumtartalmú sót használunk.
  • Ha 1 évnél fiatalabb babának főzzük –  só helyett citromlében áztassuk a gyalult tököt tíz percig, és csakis sómentes zöldséglével engedjük fel, vagy csupán vízzel. Tejföl helyett pedig használjunk kecskejoghurtot.
  • A tökfőzelék klasszikus társa a fasírtnak, de más sültek mellé is remek köret.

Kapcsolatos cikkek

           Email            Címoldal           

7 hozzászólás

  1. 1) Berántva szeretem! amúgy jó arecipe!

    Tóth Béla János - 09. 11. 2008 - 13:51
  2. 2) Ha a leveskocka nem tartalmaz tartosito, izfokozo mergeket akkor tenyleg lehetne bebi etel. De TARTALMAZ.

  3. 3) A bio leveskockában vagy levesporban semmiféle adalékanyag nincsen. De lehet házi zöldséglevest is alkalmazni.

  4. 4) A LEVESKOCKÁRA SZÉP NAGY BETÜKKEL RÁ VAN ÍRVA:TARTÓSÍTÓSZERT NEM TARTAMLMAZ!!!!!

  5. 5) Barátom! C-vitamin? Eltévelyedett!

    Szabó László - 25. 10. 2010 - 22:07
  6. 6) A főzőtök valóban egészséges, de a C-vitamin tartalma minimális. Attól, hogy ez az ételrecept ezt kiemeli, ne hagyatkozzunk csupán erre a beviteli forrásra telente, és ne csupán estelente. Ennél tudnék néhány alkoholos italt is jobbat ajánlani, de ezt Önök megtalálják nélkülem!

    Szabó László - 25. 10. 2010 - 22:28
  7. 7) A tök C-vitamin tartalma 17mg/100g. Ez a napi ajánlott C-vitamin bevétel 28%-a, amely meglehetősen magas. Természetesen ez nyers tökre vonatkozik, főzés során a legtöbb zöldség veszít a tápértékéből.
    Legfontosabb a változatos étrend, sok zöldség és gyümölcs fogyasztása – lehetőleg nyersen vagy maximum párolva. A fenti recept a szokásosnál egy egészségesebb verzió, mert nem főzzük szét a tököt, és rántás nélkül készül.