október 31., péntek : Farkas

kedvenc Add a kedvenceidhez!     Subscribe to TutitippekNews FeedSubscribe to TutitippekComments

Töltött csirke

május 8, 2009  
kategória Egyszerű, Receptek

Töltött csirkeA sült csirke egyik kedvelt elkészítési módja a töltött csirke. Különböző összetételű töltelékek segítségével változatossá tehető, és egyben nagyon kiadós étel is, hiszen a csirke mellett a töltelék is ízletes falat. A következő házias töltött csirke recept egyszerű és extra adag töltelékkel készül a tölteléket (is) kedvelőknek..

Hozzávalók:

  • 1 csirke (kb. 1-1,2 kg)
  • 4 zsemle
  • 2 tojás
  • 1 csokor petrezselyem
  • majoránna
  • só, őrölt bors

Elkészítés:

  1. A zsemléket vízbe, vagy ízlés szerint tejbe áztatjuk.
  2. A konyhakész csirkét megmossuk, papír kéztörlővel szárazra töröljük. Kívülről befűszerezzük sóval, borssal, belülről sóval, borssal és morzsolt majorannával.
  3. A zsemléket kézzel kinyomkodjuk, összedolgozzuk a tojásokkal, fűszerekkel, és az apróra vágott zöldpetrezselyemmel.
  4. A csirke hasüregét megtöltjük a töltelék egy részével. Kézzel vagy fakanál nyelével fellazítjuk a bőrt a mellnél és a comboknál. A maradék tölteléket a bőr alatti helyekre töltjük, kézzel vagy fakanál nyelével elsimítjuk.
  5. A csirke hasüregének nyílását fogpiszkálóval vagy hústűvel összezárjuk, esetleg zsineggel fixáljuk úgy, hogy a lábakat is összekötjük. A csirke szárnyak végeit hajtsuk a csirkehát alá.
  6. Az így előkészített csirke alá kevés vizet vagy húslevest öntünk, fedő alatt 200 fokos sütőben kb. 1 óra hosszat sütjük. Ezután a fedőt levesszük, és a csirkét (mindkét oldalon) szép pirosra sütjük, szükség szerint közben a szafttal locsolgatjuk.
  7. A kész csirkéből eltávolítjuk a zsineget, fogpiszkálót, hústűt, és (csirkeollóval) feldaraboljuk.

Töltelék tippek:

A fenti töltelék a legegyszerűbb változat, amely gazdagítható a következőkkel: dinsztelt hagyma, párolt szeletelt gomba, kockára vágott csirkemáj vagy egyéb belsőség, darált hús, kockára vágott szalonna, kockára vágott alma, zöldségek (zöldborsó, spenót), ízesíthetjük szerecsendióval, zöldfűszerek közül például fokhagyma, medvehagyma, rozmaring. A gazdagítás esetében a zsemlék száma csökkenthető, sőt akár teljesen el is hagyható (esetleg kevés zsemlemorzsát használhatunk). Ünnepi alkalmakra tehetünk a töltelékbe apróra vágott pisztáciát, mandulát. Felhasználhatók a sült pulyka töltelékek receptjei is.

Tippek:

  • Ha nem kívánunk egész csirkével dolgozni, készíthetünk csak töltött csirkemellet és csirkecombot. Ebben az esetben a sütési idő rövidül. Csirkemell receptek>>
  • A csirkét sült csirke fűszersóval is megszórhatjuk.
  • Ha a csirke melle húsa vastag, késsel középen a bőr alá nyúlva hosszan bevághatjuk, így kilapul, könnyebben átsül és a töltelék íze is jobban megfűszerezi.
  • A tölteléknél ne spóroljunk a petrezselyemmel!
  • A tölteléket a bőr alá óvatosan töltsük, hogy ne szakadjon el a bőr. Használhatunk kiskanalat, ujjainkat, esetleg nyomózsákot, kilyukasztott nejlonzacskót.
  • A töltelék mennyisége ízlés szerint a felére csökkenthető. Ebben az esetben megtölthetjük vagy csak a hasüreget, vagy csak a mell és comb bőre alatt (utóbbi esetben feltétlenül tegyünk zöldpetrezselymet a hasüregbe).
  • Nagyon fontos, hogy a csirke teljesen átsüljön. Ha megszúrjuk, és a távozó hússzaft tiszta és világos, akkor átsült. A szúrást és a csirke forgatását is óvatosan végezzük, hogy ne sérüljön meg a bőre, különösen a töltelékes részen. A töltött csirke sütési ideje az azonos súlyú töltetlen sült csirkéhez képest hosszabb.
  • Ne töltsünk „pukkadásig”: a töltelék a sülés közben megdagad, maradjon erre is hely.
  • Elegendő töltelékkel a további köret akár el is hagyható, és tálalhatjuk a töltött csirkét salátával. Egyéb sült csirke receptek>>

           Email            Címoldal           

2 hozzászólás

  1. 1) Üdvözlöm önöket!

    Csak érdeklödni szeretnék hogy hány fokon és mennyi ideig sül a csirke a sütöben? Az én sütöm árammal müködik!

    Üdvözlettel/Gabriella

    Gabriella Broslin Bratt - 16. 10. 2011 - 14:23
  2. 2) 200 fokos sütőben, kb. 1 óra, utána fedő nélki sütés a kívánt állapotig (lásd recept 6. pont). A sütési idő függ a csirke nagyságától és természetesen a sütőtől is. Javasolt ellenőrizni a sütési idő vége előtt villával történő beszúrással (lehetőleg egy vastagabb, csontos résznél), hogy folyik-e véres lé a csirkéből, mennyire puha a hús.