november 01., szombat : Marianna

kedvenc Add a kedvenceidhez!     Subscribe to TutitippekNews FeedSubscribe to TutitippekComments

Töltött tojás

március 28, 2009  
kategória Egyszerű, Parti, Receptek

Töltött tojásKülönösen a húsvéti időszakban van szezonja a töltött tojásnak, de más alkalmakkor is kedvelt étel a büfé vagy parti asztalon, sőt akár vacsoraétel is lehet. Elsősorban keményre főtt tojás kell hozzá, amelyet ízlés szerint különböző töltelékekkel variálhatunk és salátával tálalhatunk..

Töltött tojás készítése

  • A töltött tojás alapvető hozzávalója a főtt tojás. Töltött tojás esetében különösen fontos, hogy keményre főzzük a tojás, és úgy pucoljuk meg, hogy a fehérje ép maradjon. Ennek érdekében a megfőtt tojásokat azonnal hűtsük le hideg vízben.
  • A töltéshez és a töltelék elkészítéséhez a tojást alapesetben hosszában kettévágjuk, bár akár levághatjuk a felső részét is, vagy egy negyedet is kivághatunk belőle.
  • A sárgákat kivesszük, ezt legtöbbször felhasználjuk a töltelék elkészítéséhez esetleg reszelt, szitán áttört formában vagy villával széttördelve.  Az ízlés szerint fűszerezett tölteléket nyomózsákkal a tojásfehérjék mélyedéseibe, abból kiemelkedve töltjük (kiskanállal is elvégezhető, de nem olyan látványos).
  • Tetejüket megszórhatjuk apróra vágott zöldfűszerekkel, őrölt borssal, pirospaprikával, kapribogyóval, fél olívabogyóval, stb. Ha a tojássárgáját nem használtuk fel a tőltelék készítéséhez, a töltött tojások tetejére is reszelhetjük kislyukú reszelővel. A díszítésnél lehetőleg alkalmazkodjunk a töltelékhez felhasznált hozzávalókhoz.
  • A tojásokat tálalhatjuk egy tányéron, de tehetjük egy darabka toast kenyérre, egy adag majonézes salátára, vagy zöldsalátával bélelt tálkákba. Sokan kedvelik a tartármártással történő bevonást is.

Kaszinó tojás

Ez a klasszikus sokféle változatban készülhet, az egyik lehetséges változat a vaj, szardellapaszta, fehér bors, (magos, csípős) mustár és tojássárgája keverékéből áll. Egy másik változat a majonéz, só, bors, mustár és tojássárgája összetételt alkalmazza. Minden esetben igaz, hogy franciasaláta járulhat hozzá, készíthetjük félbevágott, vagy kikapart egész tojásokkal is, leönthetjük (aszpikos) tartármártással, szépen díszíthetjük zöldségekkel és érdemes behűteni tálalás előtt. Egy vajas változat receptje:

Hozzávalók:

  • 10 db keményre főtt tojás
  • 1 dkg puha vaj
  • 1 ek tejföl
  • 1 ek mustár
  • só, fehér bors
  • 20 db (kapribogyóval töltött) szardellatekercs

Elkészítés:

  1. A hideg főtt tojásokat hámozzuk meg óvatosan, és vágjuk ketté.
  2. A tojássárgákat villával pépesítsük és alaposan dolgozzuk el a vajjal, mustárral, tejföllel, sóval és borssal. A massza ne legyen túl kemény, de túl híg sem.
  3. A tölteléket tegyük nyomózsákba, illetve kiskanállal töltsük vissza a mélyedésekbe. A tojásokat egy-egy szardellatekerccsel dekoráljuk.

Töltelék variációk töltött tojáshoz

A következő receptek ötletet adnak különböző töltelékekhez. A mennyiséget alakítsuk úgy, hogy elegendő legyen, de nem feltétlenül túlzott. Ne feledjük, a tojások mélyedése nem túl nagy, sok töltelékanyagra, azaz nagy mennyiségű alapanyagra nincs szükség (lásd kaszinó tojás recept). Fejenként 1 db (azaz két fél) tojással számolhatunk.

Tonhalas

  • Hozzávalók: konzerv tonhal, 1 ek kapribogyó, vaj, citrom, zöldfűszer, só, bors
  • Elkészítés: a tonhalat villával törjük össze, és passzírozzuk át szitán. A kapribogyót vágjuk apróra. A vajat keverjük habosra, adjuk hozzá a halat, kapribogyót, apróra vágott zöldfűszert, sózzuk, borsozzuk, és töltsük vissza a tojások mélyedésébe. Reszelt tojássárgájákkal dekoráljuk.

Füstölt lazacos

  • Hozzávalók: tojások sárgája, füstölt lazac, krémsajt, citromlé, só, bors, tabasco
  • Elkészítés: a hozzávalókat turmixoljuk össze, és töltsük vissza a félbevágott tojásokba.

Konyhakész alapanyagokkal, azaz krémekkel nagyon egyszerű a dolgunk:

Májkrémes

  • Elkészítés: májkrémmel dolgozzuk el a tojássárgákat, sózzuk, borsozzuk. Töltsük meg a tojásokat.
  • Tálalás: karikára vágott csemege uborkával, piros arany pöttyel.

Körözöttes

  • Elkészítés: ízlés szerint készre fűszerezett körözöttel töltsük meg a tojásokat, a sárgákat reszeljük a tetejére.
  • Tipp: természetesen házi körözöttel is elkészíthető!

Krémsajtos

  • Elkészítés: a tojások sárgáját elkeverjük krémsajttal, amelyet ízesíthetünk zöldfűszerekkel, paradicsompürével, (csípős) mustárral, olívabogyóval, stb.
  • Tipp: vásárolhatunk már eleve fűszerezett krémsajtot is, de készíthetünk krémsajtot házilag is.

További ötletek töltelékhez

A tojássárgákat elkeverhetünk és ízesíthetük a következőkkel: szardínia, torma, remulád mártás, rukkola, zsázsa, csírák, mascarpone, párolt gomba, apróra vágott hagyma, karikára vágott újhagyma, főtt sonka, szalámi, piros arany, gulyáskrém, szárított paradicsom, stb.

Tippek:

  • A töltött tojásokat már előző nap is elkészíthetjük, légmentesen lezárva tárolhatjuk tálalásig.
  • Előfordulhat, hogy marad a töltelékből. Ezt egyrészt a tojások mellé is tálalhatjuk, de kiválóan felhasználható szendvicskrémként is. Szendvicskrém receptek>>
  • A töltelék massza ne legyen túl kemény, de túl lágy sem, mert akkor elfolyik. Akkor ideális, ha megtartja formáját.
  • Ha a tojássárgákat nem használjuk fel a töltelékhez, az egyéb hozzávalókból értelemszerűen többre lesz szükségünk.
  • A töltött tojás igazán változatosan és gyorsan, nagy mennyiségben is el(ő)készíthető étel, ideális partikra, zsúrokra is. További tojás receptek>>



           Email            Címoldal           

2 hozzászólás

  1. 1) IGENJO

  2. 2) a toltott tojas a kedvencem