July 30., Wednesday : Judit & Xénia

kedvenc Add a kedvenceidhez!     Subscribe to TutitippekNews FeedSubscribe to TutitippekComments

Tönköly keksz

February 12, 2009  
kategória Egészséges, Egyszerű, Receptek, Sütemények

Tönköly kekszA tönkölybúzás keksz egy egészséges aprósütemény, amelyet lelkiismeret-furdalás nélkül fogyaszthatunk tea, kávé kiérőjeként, de akár esti nassolásként is. Elkészítése gyors és egyszerű, nem jár sok munkával, de mosogatással sem. A keksz pedig kimondottan finom..

Hozzávalók

  • 20 dkg tönkölybúza liszt
  • 1 tk sütőpor
  • 1 tk örőlt fahéj
  • 5 ek méz
  • 6 ek napraforgóolaj

Elkészítés

  1. Egy mély tálban elkeverjük a lisztet, fahéjat és a sütőport. Hozzáadjuk az olajat és a mézet, eldolgozzuk.
  2. A masszából teáskanálnyi kekszeket szaggatunk egy olajozott vagy sütőpapírral kibélelt tepsibe  (legyen elég hely közöttük).
  3. Előre bemelegített sütőben 190 fokon szép barnára sütjük ( 8-12 perc). Rácson hűlni hagyjuk.

Tippek

  • Tálaljuk teázás, kávézás mellé – de remek parti falat is lehet.
  • Egészségesebb, mint a hagyományos keksz – ajánljuk diétázók, egészséges életmódot követők számára.
  • Egészséges gyerekzsúrra is ideális keksz, vagy gyerekeknek snackként.
  • A fenti adag kb 30 db tönkölybúzás kekszet eredményez -  a kekszeket tároljuk hűvös, száraz helyen egy jól záható dobozban.

Variációk

  • Gyömbéres keksz: az alapmasszához adjunk 1tk örőlt gyömbért
  • Karácsonyi keksz: az alapmasszához adjunk 1tk őrölt szegfűszeget és 1 tk rumot
  • Mandulás keksz: az alapmasszához adjunk  1tk mandula eszenciát
  • Diós keksz: az alapmasszához adjunk 2 ek darált diót
  • Vaníliás keksz: az alapmasszához adjunk 1 tk vaníliaeszenciát vagy 1 vanília rúd magját

Kapcsolatos receptek

           Email            Címoldal           

6 hozzászólás

  1. 1) Sziasztok!!!

    Megcsináltam a kekszet és keserű utóíze van :(((((
    Mitől van ez???

    Csináltam már tönkölybúzából pogit és annak is keserű útóíze volt.
    Mi okozza ezt????

  2. 2) A tönkölybúzának valóban van egy jellegzetes íze. Ezt vagy meg kell szokni vagy el lehet nyomni egyéb, erősebb aromákkal. A kekszekben sokszor a keserű utóízt amúgy a sütőpor okozza. Ja, és milyen mézet használtál? Az is keserűvé válhat a sütés végett.

  3. 3) Akácmézet használtam az volt otthon tegnap este.
    De ma kipróbálom a receptet nem teljes kiőrlésű tönkölyliszttel hanem fehér tönkölyliszttel vagy felesbe. Meg nekem eléggé nehezen akart összeállni a keverék nagyon száraz maradt, vízzel vagy tejjel tegyem jobban összegyúrhatóvá?
    Mit javasolnál?

  4. 4) Vízzel vagy 1 db felvert tojással, bár a tésztamassza kissé szárazan jó.
    Az akácméznek is van egy jellegzetes íze, próbáld meg egy kevert virágmézzel elkészíteni.

  5. 5) Sziasztok!

    Cukorbetegnek is ajánlott ez a keksz????a méz miatt kérdezem.
    Lehet a méz helyett pl xilitet használni?
    Tudom,hogy ki is lehet próbálni,meg is teszem,de hátha valaki már megcsinálta és tud válaszolni a kérdésemre.
    Üdvözlettel.Anna

  6. 6) Sziasztok!
    Szuper kis recept, köszi!
    Némi kiegészítéssel élnék.

    Fehér tönkölylisztet használtam, az alapreceptbe még tettem mk vaníliaőrleményt, citrom és narancs reszelt héját (a DM alnaturás kekszét próbáltam kopírozni) és csipet sót, mivel ez kiemeli az édes ízt!
    Nekem elégnek tűnt 4 ek méz, akácmézet használtam és Lidl-ben kapható csoki pasztillákat. Ami az egészséges életmódot illeti, én kókusz olajat tettem bele. (Bár ez a tészta vajjal sem lehet rossz.)
    Xilittel a tészta ugyanúgy viselkedik, de figyelembe kell venni, hogy a xilit nem edzetteknek okozhat hasmenést ekkora mennyiségben. Én már sütöttem vele sütiket és nem feltétlen raktam bele annyit, mint a receptben előírt cukor mennyiség. Ha ez nem felel meg, akkor lehet szőlőcukrot, vagy nyers nádcukrot használni.
    Tönköly lisztből érdemes biot vagy frissen őröltet venni, mert annak nincsen keserű utóíze. Gabona kuckóban Budapesten lehet jó liszteket venni, amiket ráadásul frissen őrölik. (Nem az én bizniszem, de nagyon szeretek ott vásárolni.)