október 26., vasárnap : Dömötör

kedvenc Add a kedvenceidhez!     Subscribe to TutitippekNews FeedSubscribe to TutitippekComments

Tortilla

szeptember 14, 2010  
kategória Alapételek, Egészséges, Nemzetközi, Parti, Receptek

A tortilla világszerte népszerű, míg spanyol nyelvterületeteken az egyik legfontosabb alapanyag. Azonban teljesen mást képvisel Spanyolországban, Latin-Amerikában és a nagyvilágban. Íme néhány info, tipp, és tortilla recept..

Eredete

A tortilla az azték civilizáció fontos alapétele volt évezredeken keresztül. Az eredeti tortilla (tlaxcalli) egy vastag lepény volt, ami oltott mészbe beáztatott szárított, majd őrölt kukoricaszemekből készült.  A spanyol gyarmatosítók adták neki a tortilla nevet, amely tortácskát jelent (és tortijjának ejtjük!)

Mexikóban, az USA-ban és Közép-Amerikában a tortilla manapság is egy palacsintaszerű lepényt jelent, amely rengeteg étel alapanyaga. Dél-Amerikában, Kubában és Spanyolországban viszont a tortilla nem egy tésztalepény, hanem egy réteges omlett, amely általában krumplival és hagymával készül. Hagyományos spanyol tortilla recept>>

Tortilla típusok

Az igazi, hagyományos tortilla oltott mészben áztatott kukoricából készül, amely a mai napig közkedvelt Dél-Mexikóban. A lisztből vízzel elkeverve tésztát gyúrnak, kis gombócokat formálnak, majd laposra nyomnak, és forró, öntött vas grilllapon mindkét oldalon átsütnek. A hagyományos tortilla kb 12 cm átmérőjű, aránylag vastag, és kissé törékeny. Miután Észak- Mexikóban az Egyeslült Államok hatására elkezdtek búzalisztet termeszteni, a tortilla is megváltozott. Az USA-ban, majd a világ többi részén elterjedt, tortilla általában búzalisztből készül, így vékonyabb és szélesebb, mint a hagyományos. Természetesen az íze is más.

A legtöbb boltban vásárolható konyhakész tortilla-lap is búzalisztből készül – még az is, aminek kukoricás a neve. Igazi, kukorica tortillát nagyon nehezen lehet konyhakészen vásárolni.

Élettani hatások

A hagyományos tortilla nagyon egészséges, alacsony a zsír- és sótartalma, ugyanakkor gazdag kálcium, kálium, rost, vas és B vitaminokban. Még a búzaliszt verzió is egészségesebb, mint a finomított lisztből előállított kenyér.

Tortilla készítése

A konyhakész termékek nagy előnye, hogy egyből felhasználhatók, hátrányuk azonban az, hogy sok bennük az ízfokozó, szintetikusuk anyag vagy só. Azonban tortilla lapot nagyon egyszerűen lehet házilag készíteni – mindkét verziót. Lásd tortilla tészta recept>>

Tortilla felhasználása

A tortilla a latin-amerikai konyhák egyik legfontosabb alapanyaga, amit rengeteg ételhez hasznosítanak. Továbbá az Egyesül Államokban modern verziókhoz is alkalmazzák, amelyek világszerte népszerűvé váltak. Ezek a legnépszerűbb tortilla ételek:

  • Taco – általában a kukoricás tortillából készül, amelybe pikáns marhahús, csirkehús vagy zöldséges tölteléket és salsa-t, koriandert tesznek, majd félbehajtva, melegen fogyasztanak (kézzel). Ideális parti étel.
  • Enchilada – töltött tortilla (búza vagy kukorica), amit a töltelékkel felcsavarnak, majd chili szósszal leöntenek. A töltelék általában húsos, babos vagy zöldséges – szinte mindig van benne sajt is.
  • Burrito – másnéven taco de harina, amely búzalisztből készült grillezett vagy párolt tortillába bebugyolált töltelék. A töltelék általában hús, mexikói rizs, és főtt babpüré – a nemzetközi burrito nagyobb, így népszerű töltelék még az avokádó, sajt, salsa, tejföl is.
  • Tostada – pirítóst jelent, szikkadt tortillából készül, amit olajban megpirítanak, vagy ropogós, pizzaszerű alaptésztaként alkalmaznak ragadós, szaftos feltétekkel.
  • Quesadilla – sajttal töltött félbehajtott tortilla, amit addig sütnek, amíg a sajt elolvad benne.
  • Taquito – másnéven flauta – töltött kukoricás tortilla, amit vékonyan felcsavarnak, majd ropogósra sütnek. A töltelék általában csirke vagy marhahús, de lehet sertés és zöldség is. Salsaval és quacamole-vel tálalják.
  • Gordita – tortilla zsemle, a tésztát megtöltik mindenféle finomsággal, körbezárják, majd megsütik.
  • Tortilla chips –  ha a tortillát tovább sütjük, megkeményedik, ropogóssá válik. Ideális chips lesz, amit pikáns mártogatóssal tálalnak. Maradék, szikkadt tortilla is felhasználható erre a célra.
  • Nachos – kukorica tortilla chips olvasztott sajttal leöntve, amit chilivel tálalnak.
  • Fajita –  az igazi fajita grillezett marhahúst jelent, amit Texasban találtak ki, és puha búzaliszt tortillába tekerve fogyasztottak. Manapság akármilyen hús, zöldség lehet a tekercsben, amit tejföllel, salátával, grillezett zöldséggel, reszelt sajttal kombinálnak.
  • Tortilla tekercs – modern, nemzetközi étel, valójában egy szendvics verzió. A szükséges tortilla lap széles és vékony, többnyire búzaliszt alapú. Bármiféle töltelékkel elkészíthető (felvágott, zöldség, hús, saláta, sajt, szószok-mártások) –  a tortillát megtöltjük, feltekerjük, és félbevágjuk. Hidegen is fogyasztható, különösen ha konyhakész tortilla lapokat alkalmazunk. Ideális parti, piknik étel, ugyanis kézzel fogyasztható.

Tortilla receptek

Íme néhány recept tortilla recept. A listát folyamatosan bővítjük:

           Email            Címoldal           

Jelenleg nem lehet hozzászólni .