április 18., péntek : Ilona/Ilma & Andrea

kedvenc Add a kedvenceidhez!     Subscribe to TutitippekNews FeedSubscribe to TutitippekComments

Túrótorta

november 5, 2009  
kategória Receptek, Sütemények, Sütőiskola

TúrótortaA túrótorta ez egyik legkielégítőbb édesség. Egyszerűen elkészíthető, ugyanakkor többféle módon (sütve vagy sütés nélkül, alaptésztával vagy tészta nélkül), és többféle alapanyagból ( túró, krémsajt, tejszínes túró stb). Létezik kiadós, mutatós és diétás változata, így valójában minden alkalomra, étrendbe és diétához passzol valamelyik verziója. Íme néhány információ, tipp és sok finom túrótorta recept..

Eredete

A túrótorta az egyik legrégibb európai édesség. Már az ókori Görögországban majd a Római birodalomban nagyon népszerű volt, akkoriban csupán mézzel és gyümölcsökkel kombinálták. Közép-Kelet Európában is sikert aratott később, különösen a zsidó konyhában. Világhírűvé azonban Amerikából vált, ahol az európai bevándorlók receptjeiket kicserélték, kombinálták, továbbfejlesztették. A híres cheesecake manapság világszerte közkedvelt desszert, éppen ezért millió verziója létezik.

Túrótorta típusok

Voltaképpen két alaptípus létezik – amit sütni kell, és amit nem. Továbbá úgyis lehet kategorizálni, hogy túróalapú vagy krémsajt alapú – az előbbi eredetileg a német sovány túróból (Quark) készült, az utóbbi az olasz Ricotta krémsajtból. Az olasz túrótortából fejlődött ki a híres New York Cheesecake, amit amerikai sajttortának is neveznek.

Sült túrótorta

A sült túrótorta a sütőben készül, általában alacsony hőmérsékleten. A hagyományos verzióhoz szükséges egy alaptészta, amit először ki kell sütni (ugyanabban a tepsiben), vagy sütés előtt pihentetni szokás a hűtőszekrényben (ez általában kekszmorzsa és vaj keveréke). A tortamassza általában túró, tejszínes túró, krémsajt, tejszín (vagy tejföl), cukor és egyéb ízesítő elemek (pl vanília kivonat, citromreszelék, gyümölcs stb) keveréke, amelyhez tojást, lisztet, búzadarát vagy kukoricakeményítőt adunk összekötőelemként. A tortát alacsony hőmérsékleten kisütjük, hagyományosan kerek tortaformában, modern verziókban használnak püspökkenyér formát és individuális tortácska formákat is. A  túrótorta sütés közben sajnos könnyen megrepedhet. Ez elkerülhető, ha betartjuk a következő alapszabályokat:

  • Az alapanyagok legyenek langyosak , így nem lesz a massza csomós, és nem is keverjük túl.
  • A masszát nem szabad túlkeverni – túl sok levegőtől a torta lukacsossá válik. A tojást mindig utoljára adjuk a masszához! Ajánlatos 1ek kukoricakeményítőt is belekeverni, így kevésbé reped meg.
  • A tortaformát vajazzuk ki – hűlés közben a kész torta így könnyen el tud válni a forma falától, azaz nem húzza a forma szét a tortát. Célszerű csatos tortaformát alkalmazni.
  • A tortát nem szabad túlsütni – akkor jó, amikor a közepe még kocsonyás. Ne aggódjunk, hűlés közben a közepe is megszilárdul.
  • A tortát mindig a sütőben hagyjuk kihűlni (nyitott sütőajtónál) – legalább egy órán keresztül.
  • Ha a tortát vízfürdő felett sütjük, a torta egyenletesen sül át, így kevesebb az esély arra, hogy megreped.
  • A kihűlt túrótortát érdemes legalább 2 órán át a hűtőszekrényben tartani – sok cukrász szerint egy éjszakán át.
  • A legtöbb túrótortát általában tálalás előtt valami mázzal bekenjük vagy feltéttel díszítjük, de lehet natúron is fogyasztani. Figyelem – némely máz megkötéséhez órákra van szükség, ezt vegyük figyelembe a torta befedésénél!
  • A sült túrótorta le is fagyasztható, de a sovány túróból vagy zsírszegény krémsajtból készült tortát nem ajánlatos, ugyanis jégkristályok keletkeznek.

Túrótorta sütés nélkül

A túrótorta elkészítése még egyszerűbb sütés nélkül. A túrót vagy krémsajtot elkeverjük cukorral vagy mézzel és egyéb hozzávalókkal (pl fűszerek, esszenciák, gyümölcsök, szószok stb). Az alaptészta általában tört keksz vajjal és fűszerekkel elkeverve, amit a túrós vagy sajtkrémes masszával leborítunk, majd alaposan lehűtjük. Tálalás előtt 1-2 órával mázzal (jam, gyümölcsszirup, csokiszósz stb) lefedjük. Íme néhány tipp a tökéletes sütésmentes  túrótortához:

  • Alkalmazzunk Mascarpone krémsajtot, amely magas zsírtartalma miatt kocsonyássá válik a hűtőszekrényben.
  • Kevésbé zsíros túró vagy krémsajt masszához azonban érdemes zselatint adni, főleg ha a tortát felvágva szeretnénk tálalni.
  • Az alaptészta általában morzsává tördelt keksz, de lehet piskóta is. Természetesen finomabb házias kekszből készítve, akár szikkadt kekszeket is felhasználhatunk! Egyszerű keksz receptek>>
  • El lehet készíteni individuális csészékben, alkalomnak megfelelő formákban, pohárkelyhekben is (hasonlóan a trifle-hez). De legyünk kreatívak, pl leveles tészta kosárka, ostya kagyló, kibelezett muffin is lehet  alaptészta. Ezek különösen alkalmasak partykra vagy egyéb vendégváró alkalmakra.
  • Bár a sütésmentes túrótorta elkészítése roppant egyszerű, fontos az, hogy tálalás előtt alaposan lehűljön (akár a fagyasztóba is betehetjük 1-2 órára!).

Egyéb túrótorták

  • Túrótorta tészta nélkül -  nem minden túrótortához szükséges alaptészta. Ezekben általában valami másik elem képviseli a hangsúlyt, pl gyümölcs vagy csokoládé.
  • Túrótorta liszt nélkül -  a túrótorta ideális lehet lisztérzékenyek számára, ugyanis az alaptésztát el lehet készíteni zabpehely kekszből vagy barnarizs kekszből is (az utóbbi glutén-mentes).
  • Diétás túrótorta – a  sovány túróból készült torták egy egészséges étrendbe remekül passzolnak, sőt több diéta is engedélyezi (pl low-carb, low-GI, szétválasztó), és diabetikusok is fogyaszthatják (ha nincs tele cukorral!)

Túrótorta receptek

Az alábbi túrótorta recept gyűjteményt folyamatosan bővítjük:

Túrótorta sütés nélkül

Sült túrótorta receptek

           Email            Címoldal           

8 hozzászólás

  1. 1) tök jó ez az oldal puszii

  2. 2) nagyon jo az oldal…lehet további turotora receptet kuldeni???

  3. 3) persze, írd be ide, vagy küldd el nekünk emailben!

  4. 4) Üdv!
    Az lenne a gond hogy egy sima sült túrótortát csináltam az alap hozzávalókból.semmi gyümölcs vagy mandula…De annyira füstöl hogy az egész házban köd honol , pedig tettem alá tepsit is és ugy persze csak mégjobban..nem tudom mit csináltam rosszul, a forma jól zár, azért tettem papírt is, próbáltam már vaj+lisztezni, de mindig füstöl..A receptet innen szedtem http://www.desszert.eu/sult_turotorta_II
    ..Ott is irták a problémát de nem jó a megoldás..Ha tudnátok segiteni az nagyon jó lenne köszönöm..üdv kitti

  5. 5) Kitti,

    Szerintem az idő nem jó. 90-100 perc 190 fokon???? Az nagyon sok.

  6. 6) Nem is hagytam bent addig, leégett volna sztem a ház..kb 45 percet birtam benthagyni, elviselhetetlen lett a füst, és mivel nem tudom hány fokos a sütő, én kis láng felett egy kicsivel- hömérsékleten sütöttem :)..de legközelebb nem teszem formába..:(

  7. 7) Ja elfelejtettem hogy sztem még nincs egészen kész mert nem olyan szép barna a teteje körbe, egyszínű sárga..Azért köszönöm a gyors választ…

  8. 8) Azt mindig jó tudni pedig, hogy hány fokos a sütő!
    Bár ennek ellenére sok étel, amit itt kipróbálunk a tutitippek oldalain, jól megégett volna, ha betartottuk volna az eredeti receptben előírt időt vagy hőfokot. Tapasztalat teszi a mestert!

Hozzászólások