október 30., csütörtök : Alfonz

kedvenc Add a kedvenceidhez!     Subscribe to TutitippekNews FeedSubscribe to TutitippekComments

Uborkasaláta

szeptember 23, 2010  
kategória Egészséges, Egyszerű, Receptek

Az uborkasaláta az egész világon népszerű, nem csupán a magyar konyhában. A magyaros változat, a fokhagymás és tejfölös uborkasaláta, valóban gyerekkori ízeket és élményeket idéz fel, de érdemes néha kipróbálni egy-két nemzetközi uborkasaláta receptet is. Íme néhány tipp és tuti uborkasaláta recept..

Tippek

  • Uborkasaláta készítéshez általában kígyó, fürtös vagy csemege uborkát alkalmazunk. Az utóbbi két fajtával óvatosan kell bánni, mert ezek un. konzervuborkák, amiket hagyományosan befőztek vagy felhasználás előtt sóban bepácoltak. Az uborka végeit mindig vágjuk le, és kóstoljuk meg, hogy keserű-e a húsa. A hosszú kígyóuborka szinte soha nem keserű, de azért jobb biztosnak lenni – a rövidebb salátauborkának viszont még a közepe is keserű lehet.
  • A magyarok általában az uborkát meghámozzák, pedig a héjában rejlik a legtöbb tápanyag, így érdemes megreformálni a megszokott salátánkat! Nemzetközi salátákban szinte soha nem hámozzák meg az uborkát, azonban sokszor eltávolítják az uborka magos, puha húsát (különösen az ázsiai konyhákban népszerű ez a módszer).
  • Az uborkát változatosan lehet felszeletelni – pl vékony, vastag karikákra; hosszú, széles, vékony csíkokra; kockákra, félhold alakú szeletekre stb. Ha vastag henger vagy korong alakokra vágjuk fel, és a közepét kikaparjuk, akkor meg is tölthető – fantasztikus parti falatokat és mutatós salátákat lehet ezzel a módszerrel készíteni.
  • A legtöbb uborkasaláta frissen jó – bár fogyasztás előtt 1-2 órával már el lehet készíteni. A maradék másnapra megpuhul, elveszíti az állagát.

Uborkasaláta készítése

A következő uborkasaláta receptek gyorsan és egyszerűen elkészíthetők:

Ecetes uborkasaláta

  • Elkészítése: 1 salátauborkát meghámozunk, legyalulunk. Besózzuk, amikor leveszt ereszt, kinyomjuk. 2 ek ecetet 1dl vízzel és kb 2-3 ek cukorral ízlés szerint kikeverünk. Az öntetbe tesszük a kinyomkodott uborkát, majd őrölt pirospaprikával és őrölt borssal megszórjuk a tetejét.
  • Tippek: gazdagíthatjuk az öntetet 1 gerezd préselt fokhagymával és/vagy kevés tejföllel is. Az ecet lehet 10%-os ecet vagy borecet. Ideális magyaros ételekhez.

Tejfölös uborkasaláta

  • Elkészítése: 1 salátauborkát meghámozunk, legyalulunk, besózzuk, félretesszük. Közben 1dl tejfölt és 1 gerezd préselt fokhagymát elkeverünk 1 kanál bor vagy almaecettel, esetleg 1 kiskanál olajjal. Az uborka szeleteket kinyomkodjuk, a tejföllel elkeverjük. Pirospaprikával megszórva tálaljuk.
  • Tippek: ideális magyaros és mediterrán ételekhez

Kapros uborkasaláta

  • Elkészítése: 1 kígyóuborkát meghámozunk, legyalulunk, besózzuk, állni hagyjuk kb 1 órát. Vízzel leöblítjük, konyharuhában megszárítjuk. Egy tálban 4 ek fehérborecetet elkeverünk 1 tk cukorral, 1 ek mustármaggal és 1 ek aprított kaporral. Az öntetben megforgatjuk az uborka szeleteket.
  • Tippek: ideális grillezett halak mellé

Kapros uborkasaláta ázsiai módon

  • Elkészítése: 1 kígyóuborkát félbevágunk, magját kiskanállal kikaparjuk, vékony gerezdekre felszeleteljük. 1 kis csokor kaprot felaprítunk, elkeverünk 1 ek rizsecettel és fél tk világos nádcukorral. Lelocsoljuk az uborka gerezdeket.
  • Tippek: rizsecet helyett almaecet is használható. Tálaljuk ázsiai jellegű sült vagy grillezett halak mellé.

Uborkasaláta receptek

Az uborka remekül társul egyéb zöldségekkel, továbbá sajttal is. Kisebb fürtös és csemegeuborkát be is lehet főzni, vagy marinálni. Íme néhány különleges uborkasaláta recept:

Kapcsolatos cikkek

           Email            Címoldal           

Jelenleg nem lehet hozzászólni .