August 21., Thursday : Hajna & Sámuel

kedvenc Add a kedvenceidhez!     Subscribe to TutitippekNews FeedSubscribe to TutitippekComments

Újévi lencseleves

December 30, 2007  
kategória Egyszerű, Receptek, Ünnepi

Ha itt az új esztendő első napja, a mondás szerint “kötelező” lencsét enni, mert az sok pénzt hoz az új esztendőben (és tilos szárnyast, mert akkor elrepül a szerencse..

Mi sem egyszerűbb, mint egy gyors újévi lencseleves készítése? Készítsük el az év utolsó napján, január 1-én (fáradtan a buli után) hálásak leszünk érte magunknak, de szilveszteri házibulira is ideális..

Hozzávalók:

  • 20 dkg lencse
  • 5 dkg füstölt szalonna
  • 1 ek olaj
  • 1 hagyma
  • kevés zellerzöld
  • 20 dkg leveszöldség
  • 1 póréhagyma
  • 1 babérlevél
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 3 szegfűszeg
  • só, 1/4 tk egész fekete bors
  • 1 db nagy burgonya
  • ízlés szerint tejföl
  • 1/2 citrom leve
  • 2 pár virsli

Elkészítés:

  1. A lencsét – a babbal ellentétben – nem kell túlzottan sokáig beáztatni a főzés előtt, elegendő annyi idő áztatásra, amíg a hozzávalókat megpucoljuk és felaprítjuk.
  2. A szalonnát vágjuk vékony csíkokra, a hagymát és a zöldségeket vágjuk fel, a pórét karikázzuk. Kevés olajon pirítsuk ki a szalonna zsírját, tegyük rá a zellerzöldet majd a hagymát. Pár perc után adjuk hozzá a többi zöldséget. A lencsét szűrjük le és azt is adjuk a zöldségekhez. Annyi vízzel öntsük fel, hogy jól ellepje, sózzuk, tegyük bele a babérlevelet és teatojásban a fokhagymát, egész borsot és szegfűszeget (így utána könnyen ki tudjuk venni). Fedő alatt főzzük tovább.
  3. A főzési idő (figyelem, lencsénél nem tart sokáig!) felénél tegyük bele a kockára vágott burgonyát.
  4. Ha levesünk kész, tegyük bele a tejfölt (legalább 1dl-t) és jól keverjük el, majd a citromlével savanyítjuk. A virslit 3 cm-es darabokra vágjuk, mindkét végüket kereszt alakban bevágjuk (így nagyon dekoratívak lesznek a levesünkben) és a már kész leveshez adjuk. Ezzel már nem kell főzni, csak fedő alatt hagyni tálalásig. Tálalás előtt szedjük ki a teatojást és a babérlevelet.

Tippek:

  • A virsli helyett tehetünk bele (esetleg csípős) debreceni kolbászt is.
  • Nem tévedés, hogy a leves készítéséhez nem a hagyományos lisztes habarást javasoljuk (bár ez is alkalmazható), hanem a következő tutitippet: a burgonya 1/4-ét ne kockára, hanem vékony szeletekre vágjuk. Ezek a szeletek szétfőnek a levesben, kicsit szét is nyomkodhatjuk fakanállal, így kellemesen besűrítik azt, liszt hozzáadása nélkül is.
  • Ezt a gazdag lencselevest természetesen az év bármelyik napján megfőzhetjük, ha házias ételre vágyunk.
  • Az újévi lencselevest fehér kenyérrel, felnőtteknek akár valami “csípőssel” tálalhatjuk.

Kapcsolatos cikkek

           Email            Címoldal           

Egy hozzászólás

  1. 1) Tetszik, szerintem nagyon finom ,ki fogom próbálni

    Süli Gábor - 31. 12. 2008 - 11:37