október 31., péntek : Farkas

kedvenc Add a kedvenceidhez!     Subscribe to TutitippekNews FeedSubscribe to TutitippekComments

Zabkása

ZabkásaA zabkása, azaz porridge, egy skót étel – diatetikusok, orvosok szerint az egyik legegészségesebb reggeli gyerekeknek, felnőtteknek egyaránt. Magas rost, E vitamin, vas, cink, szelén, magnézium tartalma miatt a zab a szuperételek egyike, így ajánlott a zabkása rendszeres fogyasztás. Elkészítése csupán 5-10 perc..

 Hozzávalók

  • 5 dkg zabpehely
  • 3 dl tej
  • 1 ek joghurt
  • ½ tk őrölt fahéj
  • 1 ek méz

Zabkása készítése

  1. Melegítsük fel a tejet. Mielőtt forr, azaz gyöngyözik, adjuk hozzá a zabpelyhet. Kevergessük, amíg sűrű lesz, majd adjuk hozzá a mézet, joghurtot és fahéjt.
  2. Alacsony hőmérsékleten keverjük tovább 1-2 percig.
  3. Tálaljuk melegen.

Tippek

  • Skóciában sokan 1dl tejjel és 1dl vízzel készítik – joghurt nélkül, sokszor sósan!
  • Kisbabáknak egy éves kor alatt csakis vízzel készítsük, és a mézet, joghurtot hagyjuk ki.
  • A zabkását megszórhatjuk 1-2 kanál darált dióval, mogyoróval vagy magvakkal.
  • Adhatunk hozzá 1-2 kanál mazsolát vagy aszalt gyümölcsöket (aprítva)
  • Méz helyett tört banánnal vagy almaszósszal is édesíthetjük.
  • Remek étel kisgyerekeknek, de felnőttek számára is, hiszen alacsony GI értéke miatt a zab sokáig laktat. Egészségesebb, mint a tejberizs vagy tejbedara.
  • Főzés után egyből mosogassuk el a lábast – még akkor is, ha késésben vagyunk!
  • A zabkását mindenkinek ajánljuk – nagyon finom és nagyon egészséges! Angol receptek>>

           Email            Címoldal           

10 hozzászólás

  1. 1) ez az 5dkg zabpehely mennyi kb? itt az albiban nincs mérleg, a szemmértékemben meg nem bízom, tuti,h 3x annyit raknék bele… a joghurtot mikor kell belerakni? felforralni a tejjel vagy a mézzel meg a fahéjjal együtt? köszönöm a választ előre is:)

  2. 2) Szia Évi,

    Minden reggel főzök a kislányomnak zabkását – őszintén szólva én sem szoktam mérlegen méregetni. 5 dkg zabpehely kb fél bögrének felel meg. Vagy úgy még könnyebb emlékezni rá, hogy a zabpehely a tej mennyiségének 40-50%-a legyen. Ez a zabpehely nagyságától függ – én a nagyszemű zabpelyhet jobban kedvelem. A tejet a zabpehellyel felfőzöm, folyamatosan kevergetem, miközben felforr és besűrűsödik. A joghurtot és a mézet mindig a végén adom hozzá – joghurttal már nem szabad tovább forralni, mert összefut – nagyon alacsony hőmérsékleten kell csupán még 1-2 percig kevergetni (ha öntöttvas edényt használsz, akkor le is kapcsolhatod a tűzhelyt a joghurt és méz hozzáadása előtt). Még néhány tipp:
    1, ha túl hamar besűrűsödik a kása – adj hozzá még több tejet!
    2, mézet soha nem szabad forralni – valami mérgező enzim kiválasztódik.
    3, juhar sziruppal talán még finomabb, de néha agávé sziruppal helyettesítem a mézet
    4, tejre allergiásak számára el lehet készíteni rizs, szója vagy zabtejből is – az utóbbival különösen finom

    Remélem ez segít!

  3. 3) Köszönöm szépen, sokat segítettél:)

  4. 4) És finom?

  5. 5) Igen. Én naponta eszem.

  6. 6) Szia!
    Nagy örömömre most találtam rá a receptre, mert a doktornéni zabkását javasolt a kisfiamnak és igazából azt sem tudtam, hogy ez miből készül. :) Olvasom, hogy zabpehelyből, de itt sajnos elakadtam… Hol lehet ilyet venni és milyen fajták léteznek, ha egyáltalán ez utóbbi lényeges a zabkása szempontjából (pl. natúr, bio, stb.)?
    Köszönöm szépen a segítségedet!

  7. 7) Szia Virág,
    Zabkásához natúr zabpehely szükséges – a müzli zabpehely nem jó, mert azt elősütik. A bió természetesen magasabb tápértékű, és nem is sokkal drágább.
    Létezik kis- és nagyszemű zabpehely, mindkettő jó a zabkásához, bár a kisszemű kásásabb és puhább lesz. Ez a verzió kisgyerekek számára jobb. Én a nagyobb pelyheket kedvelem, mert a zabkása rágósabb, azaz nem tejbegríz állagú lesz – ezt érdemes a tejben kb 10 percig előáztatni a lábasban. Utána forráspontig főzöm, közben kevergetem kb 5 percig (újabban így szoktam készíteni, a mézet és joghurtot is kihagyom, csupán fahéjat adok hozzá – ja, és zabtejet használok).

  8. 8) Nagyon köszönöm

    Tóth Zoltánné Erzsébet - 29. 11. 2011 - 09:13
  9. 9) Sziasztok!
    Diétázóknak javasolnám, hogy vízzel főzve kevesebb kalóriát tartalmaz és ugyan olyan finom és laktató tud lenni. Én 2-2,5 dl vízzel szoktam főzni az 5 dkg zabpelyhet nagyjából 4-5 percig, majd lekapcsolom, fahéjjal és friss gyümölccsel ízesítem. Ha valakinek így túl ízetlen, akkor Stíviával(édesítő) lehet édesíteni.

  10. 10) sziasztok!

    én minden nap ezt eszem,kb ezer féle módon lehet ízesíteni…ez tuti nem hizlal,imádom.