április 16., szerda : Csongor

kedvenc Add a kedvenceidhez!     Subscribe to TutitippekNews FeedSubscribe to TutitippekComments

Zöldborsó főzelék

november 21, 2008  
kategória Egészséges, Egyszerű, Gyerekeknek, Receptek

Zöldborsó főzelékA gyerekek egyik kedvence a zöldborsó főzelék. Éppen ezért rengeteg házias recept létezik, ki vízzel, ki tejjel, ki tejszínnel készíti. A következő recept egy egészséges változat, hiszen nincs benne se cukor, se búzaliszt. Ezért kimondottan ajánljuk diétázóknak és  allergiákban szenvedőknek is. Elkészítése gyors és egyszerű..

 Hozzávalók

  • 20 dkg zöldborsó (kisszemű cukorborsó)
  • 1 kis fej hagyma (aprítva)
  • 1 ek olaj
  • 1 ek besan/gram liszt vagy kukoricakeményítő
  • 1dl zöldségleves vagy tej
  • 1-2 ek görög vagy krémes joghurt (opcionális)
  • Só, bors

Elkészítés

  1. Az olajban a hagymát üvegesre dinszteljük, majd hozzáadjuk a cukorborsót. Néhány percig fedő alatt puhára pároljuk, majd leveszzük a tűzhelyről. Egy teás szűrőn keresztül rászitáljuk a lisztet, jól elkeverjük – visszatesszük a tűzhelyre és takarékon kevergetjük 1-2 percig.
  2. Fokozatosan felöntjük a zöldséglevessel vagy tejjel, miközben folyamatosan kevergetjük. (de akár le is húzhatjuk a tűzhelyről megint a felöntés alatt).
  3. Ízlés szerint sózzuk, borsózzuk.
  4. Alacsony hőmérsékleten rotyogtatjuk addig, amíg elég sűrű nem lesz a főzelék.
  5. A végén belekeverjük a joghurtot (opcionális).
  6. Tálaljuk melegen!

Tippek

  • A főzelék nem csomósodik be, ha a tűzhelyről levesszük mielőtt a szitált liszttel és a folyadékkal berántjuk. Az is fontos, hogy szitáljuk a lisztet!
  • Akinek nem megy a rántás készítése, külön rántást is készíthet – egy kis vajban vagy olajban zsemleszínűre pirítjuk a lisztet és a tűzhelyről lehúzva jól elkeverjük a folyadékkal, majd hozzákeverjük a főzelékhez.
  • A végén aprított petrezselyemzölddel vagy mentalevéllel  is megszórhatjuk (bár gyerekek így több, mint valószínű, hogy nem eszik meg).
  • Cukor nem szükséges, mert a cukorborsó természetesen édesebb, mint a nagyobb szemű zöldborsó. Lásd zöldborsó tippek>>
  • Tálaljuk köretként sült húsok, halak mellé.
  • Remek étel kisgyerekek számára, de bébiételként is kiváló (kisbabáknak csakis zöldséglevessel készítsük).
  • A fenti zöldborsó főzelék egy egészséges főzelék  -  diabetikusok, lisztérzékenyek, diétázók és fogyókúrázók is  fogyaszthatják!

Kapcsolatos cikkek

           Email            Címoldal           

Hozzászólások