July 28., Monday : Szabolcs

kedvenc Add a kedvenceidhez!     Subscribe to TutitippekNews FeedSubscribe to TutitippekComments

Zöldfűszerek

April 27, 2009  
kategória Alapanyagok, Főzőiskola, Receptek

ZöldfűszerekA főzés elengedhetetlen része a fűszerezés, amelyhez zöldfűszereket is használunk. A zöldfűszerek azonban nem csupán ízesítésre használhatók. Régóta ismeretes kedvező hatásuk az egészségre és a jó közérzetre is. Zöldségesnél, élelmiszerboltokban könnyen beszerezhetjük a leggyakoribb zöldfűszer fajtákat, szárított, de akár friss, vagy már apróra vágott és mélyhűtőtt változatban. Természetesen konyhakertben, de akár ablakpárkányon cserépben mi is termeszthetünk zöldfűszereket. Sokoldalú felhasználhatóságuk miatt feltétlenül megéri..

A  következő zöldfűszerek a legismertebbek és leggyakrabban használtak:

Babérlevél

  • Frissen bőrszerű, szívós, erőteljes zöld színű levele van.  Fűszeres illatú, kesernyés ízű. A friss babérlevél ág vázában, de akár adventi koszorúban is szépen mutat.
  • Felhasználás: legjobb frissen, ezért érdemes egy babérfába befektetni, amely hasznos is, de mutatós szoba-  és kerti növény is lehet. Tekintettel arra, hogy a friss levél alig szerezhető be hazánkban, leginkább szárított változatát használjuk, egészben vagy darabolva, esetleg őrölve.  Rögtön a főzés kezdetekor az ételhez adhatjuk, esetleg tálalás előtt kiszedhetjük az ételből. Ideális fűszer savanykás hús- és halételekhez, káposztához, levesekhez, főzelékekhez, savanyúsághoz, öntetekhez. Mértékkel adagoljuk.

Bazsalikom

  • A hinduk egyik szent növénye, a termékenység szimbluma.Bazsalikom Az olasz konyha elmaradhatatlan fűszernövénye. A szinte mindenki által ismert, fényes zöld levelű fajtán kívül léteznek különböző változatok, pl. thai, lila, stb.
  • Felhasználás: javasolt frissen felhasználni, aromája így a legoptimálisabb. Főzéskor inkább a szárát adjuk az ételhez, a friss leveleket a főzés végén. Paradicsomhoz, általában paradicsomos ételekhez, mártásokhoz, salátákhoz, hüvelyes levesekhez használhatjuk fel. A zöld pesto alapanyaga.

Citromfű

  • Felülről szőrös, szép formájú levelek, amelyek ujjaink között összedörzsölve erőteljes citrom illatot adnak ki.
  • Felhasználás: leginkább italok, koktélok, desszertek és gyümölcssaláták díszítéséhez.

Kakukkfű

  • KakukkfűAromás fűszernövény, apró levelekkel. Általában szárítva szerezzük be, de friss vátozata is kapható. Többféle aromájú kakukkfű létezik, a citromos különösen passzol grill ételekhez.
  • Felhasználás: levesekhez, mártásokhoz, grill pácokhoz, egytálételekhez, emészthetőbbé teszi a zsíros húsételeket, kolbászféléket. Édes lekvárt is pikánssá tesz.

Kapor

  • KaporAkár egy méteresre is megnövő, fűszeres ízű, jellegzetes illatú növény, amelynek a zöld virágát, leveleit, de magját is felhasználhatjuk. Friss, szárított, de mélyhűtött változatban is megvásárolható. Közvetlenül a tálalás előtt fűszerezzünk csak vele.
  • Felhasználás: uborkához és savanyúságok készítéséhez, saláta öntetekhez, levesekhez, mártásokhoz, fűszeres túróhoz és vajhoz, halételekhez. A lazac klaszzikus társa. Díszítésre is alkalmas.

Koriander

  • KorianderMegjelenésében leginkább a petrezselyemre emlékeztet. Magja, a koriander mag egészben és őrölve is megvásárolható.
  • Felhasználás: zöldként elsősorban ázsiai ételek készítésénél – lásd kínai ételek, indiai ételek. Kizárólag frissen használjuk fel, és csak a főzés végén adjuk az ételhez. Felhasználhatjuk salátákhoz, zöldséges italokhoz, pácokhoz, levesekhez, míg magja ideális marinádok, savanyúságok, chutney készítéséhez is.

Majoránna

  • MajoránnaDomináns aromájú, apró levelekkel rendelkező fűszernövény. Szárított formában a magyar konyha egyik kedvelt fűszere.
  • Felhasználás: kolbász- és hurkafűszer, de felhasználjuk levesek, főzelékek, húsételek, töltelékek, pástétomok készítéséhez is.

Menta

  • MentaJellegzetes illatú és ízű fűszernövény, amelynek több fajtája is létezik. Levelei szép formájúak. A sima zöld menta levele szőrmentes, míg a szintén elterjedt borsmenta levelei szőrösek.
  • Felhasználás: jól passzol bárányhoz, hüvelyesekhez (különösen zöldborsóhoz), salátákhoz, édességekhez, de gyakran használják díszítésre is. Nyári koktélok és frissítő  italok fontos alapanyaga.

Metélőhagyma (snidling)

  • SnidlingEz a hagymaféle cső formájú, belül üreges növény, amelynek a hagymánál enyhébb íze van. Javasolt friss változtát használni.
  • Felhasználás: minden olyan ételhez, amelynek nem árt a nyers hagyma íze. Leginkább nyersen adjuk az ételhez. Gyakran használják ételek díszítésére is. Legegyszerűbben vajas, vagy zsíros kenyérre szórhatjuk, de nagyon ízletes krémsajthoz, fűszeres túrókrémhez, pástétomhoz, salátához, saláta öntetekbe.

Oregánó

  • OregánóGyakran használt magyar elnevezése szurokfű. Mediterrán zöldfűszer – különösen a görög  és olasz konyha kedvenc alapanyaga.
  • Felhasználás: elmaradhatatlan, ha pizzát vagy paradicsomszószt készítünk. Kiváló grillezett ételekhez, salátákhoz, mártásokhoz, pástátomokhoz, olaszos tésztákhoz is.

Petrezselyem

  • PetrezselyemA fűszer a gyökér petrezselyem levele, de létezik metélőpetrezselyem is, amely csak vékony gyökérrel rendelkezik, cserépben is termeszthető. A levelek lehetnek fodrosak vagy laposak. A petrezselyem szára apiol olajat tartalmaz, amely fokozza a sexuális képességet ( lásd vágykeltő ételek).
  • Felhasználás: számtalan ételhez használjuk fel, nagyon gyakran díszítő funkciója van.  Tehetjük levesekbe, főzelékbe, húsok töltelékébe, tojásételekhez, salátaöntetekbe, szószokba, burgonyához. Illóolajai nagyon érzékenyek, ezért lehetőleg ne főzzük bele az ételbe. Méregtelenítő italok egyik alapanyaga.

Rozmaring

  • RozmaringKissé fás szárú, tűlevelekkel rendelkező, enyhén kesernyés ízű növény. Illata nagyon kellemes.
  • Felhasználás: a bárányhús klasszikus társa, de egyéb hús-, hal-, zöldség- és burgonya ételekhez is kiváló. Tehetjük továbbá mártásokba, levesekbe,  grill pácokba. Nagyon jól harmonizál a fokhagymával. Erős aromája miatt mindig csak keveset használjunk belőle. A friss ágakat akár húsok átkötésére, vagy nyársként is használhatjuk (pl főtt krumli nyárshoz). Étellel együtt főzhető.

Tárkony

  • TárkonyA francia konyha egyik  alapfűszere. Édes-fűszeres ízű, erős aromájú, Érdemes frissen felhasználni.
  • Felhasználás: vad-, szárnyas- és húsételekhez, levesekbe, savanyúságokhoz. Óvatosan adagoljuk. Csirke receptek.

Zsálya

  • ZsályaErős, intenzív ízű, kissé keserű zöldfűszer, amely hosszúkás formájú szőrnemezzel bevont levekkel rendelkezik.
  • Felhasználás: a friss zsályával intenzív íze miatt bánjuk óvatosan, mértékkel adagoljuk. Ideális hús-, vad- és szárnyasételekhez, májhoz, pástétomokhoz. Apróra vágva, vajjal eldolgozva tésztához is tálalhatjuk. Elengedhetetlen a saltimbocca alla romana, tipikus olasz borjúételből, amely azonban akár csirkemellel is elkészíthető. Sült csirke, pulyka töltelékhez is ideális – remekül passzol sült sertéshúsokhoz.

Zsázsa

  • Egyelőre még kevés helyen, leginkább bio boltokban, kapható. Íze kissé a retekre emlékeztet. Kisméretű termőládában, vagy cserépben termeszthetjük. A növényt a fehér szár egy részével együtt vágjuk le a felhasználáshoz.
  • Felhasználás: leginkább frissen és kis mennyiségben. Ideális vajas vagy krémsajtos kenyérhez, szendvicsekbe, salátához, fűszeres túróhoz, díszítésre.

Egyéb fűszernövények

Kapcsolatos cikkek

           Email            Címoldal           

Jelenleg nem lehet hozzászólni .