október 25., szombat : Bianka & Blanka

kedvenc Add a kedvenceidhez!     Subscribe to TutitippekNews FeedSubscribe to TutitippekComments

Zsemlegombóc

május 19, 2008  
kategória Egyszerű, Gyerekeknek, Receptek

A zsemlegombóc egy olyan házias étel, amelyet elkészíteni bizony ritkán állunk neki. Ennek egyik oka, hogy készen is megvásárolható, és főként az, hogy félünk az elkészítésétől. Íme egy garantált és egyszerű recept, valamint hasznos tippek az elkészítéshez..

Hozzávalók:

  • 5 zsemle (apró kockára vágva, szikkadt állapotban)
  • 1 ek olaj
  • 5 ek rétesliszt
  • 2,5 dl víz

Elkészítés:

  1. A zsemlekockákat az olajon megpirítjuk, megszórjuk a liszttel, elkeverjük, és felöntjük 2,5 dl forró (!) vízzel. Megsózzuk, jól összedolgozzuk (kézzel, vagy fakanállal), és lefedjük. 1 órát állni hagyjuk.
  2. 2 tojást lazán felverünk, a zsemlés masszára öntjük, és összedolgozzuk.
  3. Vizes kézzel tenyérnyi gombócokat formálunk a masszából. Bő, sós vízben, alacsony tűzőn kb. 15 percig főzzük.

Tipp:

  • A tésztába tehetünk apróra vágott petrezselymet vagy snidlinget is.
  • A zsemléket érdemes már pár nappal a gombócok készítése előtt kockákra felvágni, és egy lapos tálcán, vagy tepsiben száradni hagyni.
  • Akkor kész a gombóc, ha feljön a víz felszínére, de egy darabon le is tesztelhetjük, ha kettévágjuk.
  • A zsemlegombóc több szószt vesz fel, ha nem vágjuk, ha kettészedjük kézzel.
  • Kiválóan passzol kapormártáshoz, de egyéb szószos és/vagy házias ételekhez is, pl. gombapörkölt, vadasmártás, párolt káposztához.
Tojásos zsemlegombócA maradék gombóc lefagyasztható, de nagyon ízletes tojásos zsemlegombóc is készíthető belőle. Ehhez a zsemlegombócot (fejenként 1-1,5 db) vágjuk fel, kevés olajon serpenyőben pirítsuk meg, és öntsünk rá 2 db felvert tojást. Sózzuk, borsozzuk. Fejes salátával, hagymás uborkával nagyon finom és gyors étel. Az alapot gazdagíthatjuk egy evőkanál zakuszkával, lecsóval, de piros arannyal is.
Kapcsolatos cikkek:

           Email            Címoldal           

Egy hozzászólás

  1. 1) Készítsd el.